KREG ve spolupráci KHSP úspěšně ukončila projekt smluvního výzkumu pro MPO – hodnocení European Enterprise Network v ČR

Katedra regionálních studií ve spolupráci s Katedrou hospodářské a sociální politiky úspěšně ukončila v srpnu 2024 projekt smluvního výzkumu pro potřeby Ministerstva průmyslu a obchodu.

Název projektu smluvního výzkumu: Analýza a výzkum formou desk-research k dosavadnímu plnění aktivit a cílů strategických dokumentů MPO v podporovaném konsorciu EEN – European Enterprise Network.

Hlavním řešitelem za VŠE Praha byla Ing. Hana Černá Silovská, Ph.D. z Katedry regionálních studií (období realizace 06/2024 – 08/2024). Číslo zakázky: DČ507044 SMV Smluvní výzkum KREG. Projekt byl realizován na základě smluvního výzkumu mezi Ministerstvem průmyslu obchodu ČR (MPO ČR) a Národohospodářskou fakultou VŠE v Praze.

Hlavním cílem výzkumu bylo analyzovat a vyhodnotit klíčové synergie v oblasti zaměření, cílů a opatření vybraných strategických dokumentů MPO ČR a činností konsorcia sítě Enterprise Europe Network ČR (EEN ČR). Účelem bylo zjistit, jak naplňuje současné konsorcium EEN ČR cíle a aktivity z vybraných strategických dokumentů MPO ČR, případně, jak aktivity EEN ČR navazují na strategické priority MPO ČR a zda je ještě prostor k prohloubení předpokládané spolupráce.

Analýza prokázala, že společným a dominantním cílem je zvýšení konkurenceschopnosti a inovačního potenciálu malých a středních podniků v České republice. Cíle a priority vybraných strategických dokumentů jsou vzájemně kompatibilní a lze nalézt řadu konkrétních příkladů existence spolupráce mezi činností sítě EEN ČR a aktivitami MPO ČR. Obecně lze konstatovat, že efektivní podpora malých a středních podniků je zásadní pro udržení ekonomického růstu a rozvoje, zvyšování životní úrovně obyvatel a posilování odolnosti vůči ekonomickým krizím. Z tohoto důvodu je nezbytné, aby státní instituce prostřednictvím hospodářské politiky vytvářely příznivé podmínky pro jejich vznik, rozvoj a expanzi na domácím i zahraničním trhu.

Hlavním výstupem je výzkumná zpráva pro potřeby Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, která bude využita zadavatelem jako jeden z klíčových podkladů v rámci jeho rozhodovací činnosti ohledně jeho dalšího zapojení a spolupráce v rámci fungování sítě EEN ČR.